Wandelreis Rome

Via di Francesco

  • Half Pension
  • Nederlandstalige wandelbegeleiding

Onze mening

Dit jaar bewandelen wij voor de derde maal de Sint Franciscusroute.  De ganse omloop  bedraagt ruim  500 km maar uiteraard zal enkel het laatste deel, met aankomst in Rome, ons deel zijn. We nemen de noordelijke route, waarbij we Toscane, Umbrie en vervolgens Lazio zullen bewonderen met al zijn natuurpracht in  mooie herfstkleuren.
 
Op onze tweede reisdag bezoeken wij uiteraard Assisi, the place to be.  De daaropvolgende dag gaan we dan echt van start : elke dag gemiddeld 22-23 km aan vrij tempo.  De autocar zal nooit ver uit de buurt zijn (deels bevoorrading, deels bezemwagen).  Alle deelnemers kunnen eveneens dagelijks  een stuk wandelen en een stuk de route meevolgen met de autocar.

Sommigen zulen onze uitstap beschouwen als een bedevaart, doch de meesten zullen het als een sportieve uitdaging aanzien.  Een goede basisconditie en een paar prima ingelopen wandelschoenen kunnen wonderen doen. 

Laat je zorgen dus thuis en doe zoals Sint Franciscus.  Meer moet dat niet zijn

bekijk het volledige programma

DAG 1 Moorslede - Campegine

We vertrekken in de vroege morgen via autosnelwegen doorheen Frankrijk en Zwitserland. Via Milaan gaat het verder tot de omgeving van Parma waar we overnachten.

DAG 2 Campegine - Assisi - Spoleto

Vandaag wacht ons een heerlijke etappe doorheen Noord- en Midden-Italië. ’s Morgens rijden we via  Firenze naar Assisi, de geboortestad van de Heilige Franciscus. Hier maken we een opwarmingswandelingetje van een 4-tal km van Santa Maria degli Angeli tot in het centrum van Assisi. Een must is natuurlijk de Heilige Franciscus basiliek, waar we de crypte met het graf van Franciscus bezoeken en de mooie fresco’s van Giotto in de bovenkerk bewonderen. Daarna vervolgen we onze weg richting ons overnachtingshotel in Spoleto. De Via di Francesco zal de hele tijd onze naaste buur zijn. De volgende vijf dagen zullen we inderdaad het laatste stuk bewandelen, vertrekkend vanuit Cepparo, een klein lieflijk dorpje gelegen tussen Assisi en Rieti.

DAG 3 Wandeldag 1: Cepparo - Rieti

Vandaag is het eindelijk zo ver.  Na een goede nachtrust en een lekker Italiaans ontbijt zijn we er helemaal klaar voor.  De eerste zes kilometer brengen ons van Cepparo naar  Poggio Bustone. Aanvankelijk is het geluk aan onze zijde : meer bergaf dan bergop, maar vergis je niet, een Poggio betekent inderdaad nog altijd een heuvel.
Eénmaal daar aangekomen wandelen we nog  een kleine 18 km verder naar onze bestemming van de dag : Rieti.  De tocht van vandaag staat bekend onder de noemer “middelmatig”.  Overmorgen maken we kennis met de grootste kuitenbijters. Vandaag hebben we oog voor de vele groene weiden, lommerrijke bossen  en het heerlijke bergdorpje Cantalice, waar de geinteresseerden de wondermooie Santuario La Foresta kunnen bezoeken.  Dit was ooit een toevluchtsoord voor de H.Franciscus wanneer hij de stilte wou opzoeken.
De laatste twee kilometers wandelen we door Rieti, een stadje met alles erop en eraan.  Hier kun je nog even genieten van het stadsleven… de volgende dagen zullen we  steeds meer “ the sound of silence” horen.

DAG 4 : Wandeldag 2: Rieti - Poggio San Lorenzo

Deze tweede wandeldag doen we een tocht van 22 km van Rieti naar Poggio San Lorenzo. Rieti is het geografische middelpunt van Italië en is daar bijzonder fier op. Sint Franciscus in het historische centrum van Rieti doet onze uitgeleide… De eerste 8 kilometer genieten we van de heilige vlakte van Rieti, langs beekjes en velden en omringd door heuvels. Een stukje van de vroegere Romeinse zoutroute ‘Via Salaria’, de weg die Rome met de Adriatische Zee verbond, ligt vandaag op ons traject. Daarna wordt het wat  heuvelachtiger tot in Poggio San Lorenzo, een dorpje op een ‘poggio’ (heuvel). Van hieruit nemen we de autocar terug naar ons hotel.

DAG 5 Wandeldag 3: Poggio San Lorenzo - Ponticelli

Deze pittige etappe van 21 km belooft ons magnifieke vergezichten op de Apennijnse bergen. Bij het buitenwandelen van Poggio San Lorenzo zien we nog de oude Romeinse versterkingen. Bossen, heuvels, olijfbomen en monumentale eiken staan vandaag op het programma. Doorheen wijn- en olijfgaarden bereiken we goed halfweg het stadje Poggio Moiano. Een ideale en deugddoende rustplaats met als beloning prachtige vergezichten. Ponticello Sabino is ons eindpunt vandaag, een gehucht op 45 km van Rome.

DAG 6 : Wandeldag 4: Ponticelli - Monterotondo

Met zijn net geen 30 km is dit de langste etappe van onze pelgrimstocht. Acquaviva, waar we wat kunnen uitrusten en proviand opdoen, en Montelibretti zijn typische dorpjes waar we langs passeren. Verder op onze tocht vandaag doorkruisen we het natuurreservaat Macchia di Gattaceca, met veel olijfgaarden, graanvelden en hier en daar een boerderij. We overnachten terug in hetzelfde hotel te Monterontondo.

DAG 7 Wandeldag 5: Monterotondo - Monte Sacro

Het einddoel nadert met rasse schreden. Deze etappe van 19 km is heel wat makkelijker dan de vorige etappes. In het eerste gedeelte wandelen we rustig door de open en eindeloze velden van de Riserva Naturale della Marcigliana. Hier is bij helder weer de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te Rome reeds zichtbaar. Na enkele kilometer zijn we halverwege onze etappe aangekomen.Een korte transfer met de autocar brengt ons naar Monte Sacro. Van hieruit wandelen we naar het Sint-Pietersplein. Deze laatste en gemakkelijke etappe van ongeveer 10km . Daarvoor wijken we wat af van de uitgetekende route, maar in ruil genieten we van enkele sfeervolle parken en de twee belangrijke rivieren in Rome. Ons eindpunt en climax van deze 5-dagenwandeling, de Sint-Pietersbasiliek, kunnen we onderweg op een panoramisch punt reeds bewonderen.

DAG 8 Wandeling doorheen Rome - Bolongna

Deze morgen brengen we opnieuw een bezoek aan de “Eeuwige Stad”.  Een Nederlandstalige gids(e) zal ons door de stad rondleiden.  De hoogtepunten zoals het imposante Colosseum, het Forum Romanum, de Trevifontein, de Spaanse Trappen enz. : al deze geheimen worden voor ons ontsluierd.

's Middags verlaten we Rome om koers te zetten naar het Noorden van Italie.  In de omgeving van Bologna wacht ons overnachtingshotel.

DAG 9 Bologna - Como

Na het ontbijt rijden we noordwaarts naar het Comomeer, één van de mooiste Noord-Italiaanse meren. De Greenway wandeling is een prachtige route langs verschillende pittoreske dorpjes aan het Comomeer, via het oude bergweggetje ‘L’Antica Via Regina’. We overnachten in de buurt van Como.

DAG 10 Como - Moorslede

Via Zwitserland en de Elzas keren we terug naar Moorslede.

Hotel

Op deze reis slapen we in verschillende hotels. Hotellijst te bekomen op kantoor.

Terug naar overzicht

10 Daagse wandelreis

€ 1070 per persoon in half pension

Toeslag:

Eénpersoonskmaer: € 220

Minimum aantal deelnemers: 20

Referentienummer: 21AIT09WAND

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!