Piemonte ontdekken

Al het lekkers uit de regio Turijn

  • Half pension
  • Verrassende bezoeken
  • Streekgerechten

Onze mening

met audiogids

Piemonte, letterlijk vertaald ‘aan de voet van de berg’,  is een Noord-Italiaanse regio ten zuiden van de Alpen. De regio heeft een geschiedenis om u tegen te zeggen. Ooit was zijn regiohoofdstad de hoofdstad van het koninkrijk Italia. Bakermat van Fiat.
Piemonte is rijk aan landschappen; meren, rijstvelden, bossen van hazelnootbomen wisselen elkaar af. De Langhe is een heuvelachtige streek volledig aangeplant met wijngaarden en door Unesco als Werelderfgoed erkend. Het is in die wijnstreek, de Langhe, waar we een week lang verblijven. We ontdekken de meest prestigieuze wijnen, de zwarte en de witte truffel, de authentieke Italiaanse rijst, de traditionele grissini, hazelnoten, enz ... . Jawel, da's allemaal Piemontees. We verblijven in Alba waar net buiten het centum de fabriek van Ferrero gevestigd is, bekend van o.a. Nutella en Ferrero Rocher.
Ontdekken, wandelen, en natuurlijk proeven, kortom genieten zijn de kernwoorden van deze unieke reis.

bekijk het volledige programma

Dag 1

Via Frankrijk en Zwitserland bereiken we ons overnachtingshotel in Italië.

Dag 2

Het statige Casale Monferrato is een levendig stadje midden de rijstvelden en gelegen aan de oevers van de Po. De Torre Civica is het symbool van de stad, maar ook de adellijke huizen getuigen van een bloeiend verleden. We slenteren door de gezellige straatjes. Krumiri is een delicatesse in Casale Monferrato. Ze bestaat uit bloem, suiker, ei, boter en vanille en worden in cilindervorm afgebakken. De vorm verwijst trouwens naar de knevel van de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II
Van Casale Monferrato gaat het naar ons verblijfshotel in het centum van Alba.

Dag 3

Naast de wijnen is de truffel in Piemonte een wereldwijd bekend en gewaardeerd product. Onze voormiddag staat in het teken van deze kostbare delicatesse. Hoe ziet zo’n truffel er uit? Waar groeit die? Samen met de truffelhond en zijn baasje gaan we op truffeljacht.
Na onze vrije lunch rijden we door de prachtig glooiende wijngaarden van de Langhe naar het dorp Grinzane Cavour. Op de heuveltop prijkt het robuuste kasteel. Van daaruit krijg je een adembenemend panorama over de wijngaarden van de Langhe. We herkennen bovendien Alba. Het spreekt voor zich dat we onze charmante verblijfplaats verkennen en ontdekken. Het centrum van de witte truffel heeft nog enkele bouwwerken van marmer en mozaïek in petto die dateren uit de Romeinse tijd.

Dag 4

Piemonte is toch meer dan klassewijnen en truffel. Het is bovendien de grootste rijstregio in Italië. Witte, rode en zelfs zwarte rijst worden er volop geteeld voor de typische rijstbereiding: il risotto. De rijstcultuur heeft in deze streek een eeuwenoude geschiedenis. Tijdens het bezoek aan een rijstboerderij vernemen we de kneepjes van het vak.
De middag met een vrij middagmaal brengen we door in Asti. We bewonderen de statige torens en palazzi van het ooit rijke en machtige middeleeuwse stadje.
In de namiddag gaan we tussen de uitgestrekte wijngaarden de wijnen van Piemonte ontdekken.

Dag 5

Vandaag staat de hoofdstad van Piemonte op het programma. Turijn was de hoofdstad van het vroegere koninkrijk Italië. De herkomst van Cavour, Vittorio Emanuele II en Garibaldi zal daar niet vreemd aan zijn. Dit is te merken aan de vele majestueuze bouwwerken die de stad rijk is. Prachtige paleizen en overdekte galerijen, met op de vloer een ingelegde stier. De stier is immers het symbool van Turijn.
Na het vrije middagmaal gaat het richting het Nationaal Automuseum. Turijn is de bakermat van de Fiat. Dit letterwoord staat voor: Fabbrica Italiana Automobili Torino. Je hoeft niet eens een echte autoliefhebber te zijn om gefascineerd te raken door de collectie van zo wat 200 auto's. Uiteraard staan vele Italiaanse wagens tentoongesteld uit een recent en minder recent verleden. Zowel toerismewagens als racebolides staan te pronken.

Dag 6

Een boterhammeke met choco! Meestal wordt er dan de hazelnootpasta van Nutella gesmeerd. De hazelnoot is in Piemonte een belangrijk streekproduct. De terroir in combinatie met het klimaat en de hoogte zorgen voor een optimale teelt van hazelnoten. Ons bezoek aan een hazelnoot-verwerkend bedrijf leert ons welke voedingsstoffen dat kleine nootje bevat. Het wordt trouwens niet enkel verwerkt in chocopasta, maar gaat ook in taarten, ijs, chocolade en zelfs zeep. In het rustige dorpje La Morra genieten we van een uitzonderlijk uitzicht over de heuvels van de wijngaarden van de westelijke Langhe-streek. Uren kan je blijven turen. Barolo is dan misschien vooral bekend om zijn uitstekende wijnen; de Grissini kent eveneens zijn oorsprong in de stad. ‘Soepstengels’ durven we ze wel eens noemen. In Piemonte worden ze nog artisanaal geproduceerd. Laten we eens gaan kijken en natuurlijk proeven!
In de namiddag verkennen we het knusse Cherasco. Kenmerkend zijn de kaarsrechte straten en perfect onderhouden huizen. Volgens Napoleon zou dit de mooiste stad van Italië zijn. De ‘baci di Cherasco’ is een samensmelting van zachte chocolade en hazelnoten. In de meest bekende pasticceria wordt het geheim van deze smakelijke ‘kusjes van Cherasco’ prijsgegeven.We proeven natuurlijk van deze heerlijkheid.

Dag 7

De berg Pirchiriano is een iconisch symbool van Piemonte. De Sacra di San Michele torent hoog boven alles en iedereen uit. Het 10de eeuws religieus complex biedt een uniek zicht over de Valle di Susa. Dit imposant bouwwerk zou Umberto Eco geïnspireerd hebben voor zijn fascinerend boek ‘De naam van de roos’. 
In de namiddag laten we ons meeslepen in het vrijetijdsleven van de adel van weleer: de jacht! In dit kader bezoeken we een prestigieus jachtslot, één van de vele jachtsloten van de adellijke familie di Savoia.

Dag 8

Na een weekje genieten en proeven van alles wat Piemonte ons te bieden heeft, rijden we naar Lago d’Orta. Het kleine broertje van het Lago Maggiore. Het is werkelijk een verborgen parel. We flaneren door Orta San Guilio en nemen ondertussen afscheid van Piemonte. Na wat vrije tijd brengt onze autocar ons naar ons overnachtingshotel.

Dag 9

Na een heerlijk ontbijt vatten we de terugreis aan naar Moorslede.

Terug naar overzicht

9 Daagse

€ 1.385 per persoon half pension
vanaf 3 mei 2024

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 370 per persoon

Minimum aantal deelnemers: 20

Referentienummer: 24AIT09PIEM

Piemonte ontdekken

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!