Frans Baskenland

Laat je verrassen door Frans Baskenland!

  • Kust en rotsen
  • Uitlopers Pyreneeën
  • Een schitterende regio

Onze mening

met audiogids

Deze reis brengt je naar een landelijke regio met een zacht glooiend landschap, rotsachtige riviervalleien en een fascinerende kust waar zandstranden en rotskusten elkaar afwisselen. In het Franse Baskenland vind je in alles de Baskische trots terug: de witte huizen met de roestrode luikjes, de pelote-muur, de Beret Basque en uiteraard de lekkere Baskische keuken: hespen, pepers, kabeljauw en schapenkaas, altijd opgediend met de lokale Irouleguy-wijn. Wees klaar voor echte gezelligheid en enorme gastvrijheid van een trots volk, de Basken.

bekijk het volledige programma

DAG1

Vertrek in de vroege ochtend via Parijs, Bordeaux naar een overnachtingshotel aan de poorten van het Baskenland. 

DAG 2

We trekken de bergen in naar de vallei van Aldudes op de boerderij van Pierre Oteiza. Hij redde het Baskische varken van het uitsterven en kweekt nu met zijn collega’s opnieuw het ras van gevlekte varkens. Na een rondleiding in openlucht doorheen de materniteit en voor de liefhebbers een tochtje in de heuvels waar oudere varkens smullen van eikels en kastanjes, is het tijd om zelf aan tafel te gaan. En daar komt alles van het varken en van de streek voorbij in een heerlijk Breugheliaans festijn. Op de terugweg houden we halt bij een forellenkwekerij.

We rijden naar ons hotel en verkennen van daaruit het dorpje Saint Martin d’Arossa zelf, gelegen op de helling met de boerderijen in het centrum.

 

DAG 3

De belangrijkste stad van het Franse Baskenland is Bayonne, waar we onze verkenning van de stad aanvatten. We wandelen langs de kathedraal en de heerlijke steegjes van de oude haven. En nog voor het middag is, weten we dat een Vlaamse zanger hier zijn rode wijn kwam halen. ‘s Middags eten we in een Sagardotegi, de typische ciderhuizen boven de oude havenhuizen serveren ons de menu’s van de kapers en zeelieden.

In de namiddag rijden we verder met onze autocar tot de plaats waar het sjieke volk ligt te bruinen, op het strand van Biarritz. Tijd om je handdoek uit te rollen en een duikje in zee te wagen of te wandelen op de dijk tot aan de Rots van de Maagd. Hier wandelen we in de voetsporen van keizerin Eugenie, Frank Sinatra, Coco Chanel of Wallis Simpson, vaste klanten van het strand van Biarritz.

DAG 4

Dit wordt een straffe dag, want we beginnen ons avontuur in het pikantste dorp van de streek. De rode pepers worden hier aan de gevels gehangen om te drogen. In het Atelier des Piments gaan we proeven van al dat lekkers en horen we alles over de kweek van deze bijzondere pepertjes. In het dorpje volgt nog een verhaal over de Chinese connectie van Espelette.

We vervolgen met een autocarrit over de bergkam en maken een lus tot over de grens in Spanje waar we lunchen. Via het Fazanteneiland keren we terug tot we stilvallen in Saint-Jean-de-Luz, een stad van piraten, walvisvaarders en IJslandvaarders waar we even met onze voetjes in het mulle zand komen verpozen. Vanuit het haventje van Saint-Jean maken we een heerlijke tocht op zee, we varen langs de adembenemende Corniche Basque, een rotsformatie die met zijn voeten in zee staat en de bocht maakt naar Spanje. 

DAG 5

We beginnen onze dag op de lokale markt van Cambo waar de geuren je tegemoet komen. We gaan langs bij meneer Rostandt, de schrijver van Cyrano de Bergerac, die in zijn huis de traditionele stijl van de streek wist te combineren met prachtige decors in Art Nouveau-stijl, een huis gelegen tussen een Franse tuin aan de voorzijde en een Engelse tuin aan de achterkant.

Van daaruit trekken we naar het stationnetje van waaruit het tandradtreintje naar de berg La Rhune vertrekt. De hellingen zijn supersteil en boven wacht ons een fantastisch uitzicht: in het westen de Pyreneeën, in het oosten de Golf van Biscaye, in het zuiden Spanje en in het noorden Frankrijk. Er zijn ook potok-paardjes en de vaalgieren cirkelen boven je hoofd.

DAG 6

We trekken vandaag in het spoor van de pelgrims richting Compostela. In Saint-Jean-Pied-de-Port komen al eeuwen pelgrims aan die er op krachten komen net voor ze de bergen oversteken. Het hele vestingsstadje leeft op het ritme van de camino (de weg naar Compostela).

Na een middagmaal ter plaatse trekken we langs de bergpas van Roeland naar Spanje. Hier werd meer dan één veldslag uitgevochten om de Moren tegen te houden. Aan de overkant van de berg en de grens wacht ons de abdij van Roncevalles en het oude koninkrijk Navarra. Op de terugweg stoppen we in Arnéguy waar de shoppingliefhebbers hun hartje kunnen ophalen in de Spaanse supermarkten (Venda's), allerlei luxegoederen zijn hier te verkrijgen aan Spaanse prijzen.

DAG 7

We dalen op deze laatste ochtend af in twee grotten waar duizenden jaren geleden ook al mensen zijn afgedaald. We kunnen er hun rotstekeningen zien tussen een hemel van stalagmieten. Na de grot rijden we via een oud militair vestingsstadje (een bastide) richting het hotel waar we die avond zullen overnachten.

DAG 8

Op deze laatste dag rijden we verder richting Moorslede.

Hotel

  • Hotel Restaurant Eskualduna

    Hotel Eskualduna wordt al generaties lang gerund door dezelfde familie en verwelkomt je door de eeuwen heen. L'Eskualduna, rijk aan zijn verleden, heeft vandaag 36 kamers in het hart van Baskenland. Alle kamers in het hotel hebben uitzicht op het omliggende platteland en beschikken over gratis wifi, flatscreen-tv met kabelkanalen en eigen badkamer. Er is een zwembad en een kleine fitness-wellness ruimte. 

Terug naar overzicht

8 Daagse

€ 1.199 per persoon vol pension
vanaf 2 april 2024

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 180

Referentienummer: 24AFR09BASK

Frans Baskenland

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!