Dordogne

Dordogne - Lot en Correze

 • Wijn aan tafel
 • Culinaire maaltijden
 • Hotel met panoramisch zicht
 • Verschillende dorpjes van 'Les plus beaux villages'

Onze mening

met audiogids

Ten zuiden van Limoges ligt de Dordogne, een streek waar de Vlaming zich onmiddellijk thuis voelt. Gastronomische gerechten in combinatie met bijzondere bezienswaardigheden maken van deze omgeving een succes-bestemming. Ons hotel bevindt zich niet ver van de plaats waar de Dordogne, de Lot en de Corrèze samenvloeien. Oradour-Sur-Glane, Rocamadour, Sarlat, Collonges-La-Rouge en “foie gras” zijn namen die ons bekend in de oren klinken. Ze komen allemaal aan bod tijdens deze reis.

bekijk het volledige programma

DAG 1: Moorslede - Loubressac

Via Parijs en Limoges rijden we naar Oradour-Sur-Glane. Op weinig plekken in Frankrijk is de gruwel van WO II zo tastbaar aanwezig. Het dorp werd quasi volledig uitgemoord en verwoest door Nazi-Duitsland. Generaal De Gaulle wilde dat geen steen aangeroerd zou worden om zodoende getuigenis af te leggen voor latere generaties.

Dan rijden we verder naar Loubressac, onze verblijfplaats. Ons hotel trakteert ons op een meer dan uniek landschap dat je van op het terras of vanuit het zwembad kan bewonderen. 

DAG 2: Padirac - Rocamadour

Loubressac behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. We wandelen tot het uitzichtpunt over de Dordogne. We zetten onze verkenning van de regio verder, zij het onder de grond in de Gouffre de Padirac. We dalen met een trap (of lift) af in een zinkgat van 35 meter breed en 75 meter diep. Van daaruit worden we met bootjes tot diep in de grot gebracht waar we schitterende druipstenen bewonderen. Deze druipsteengrot is de meest bezochte van Frankrijk. Sommige galerijen zijn wel tot honderd meter hoog.

Daarna is het niet zo ver meer rijden naar Rocamadour, het bedevaartsoord dat in drie verdiepingen de vallei domineert. We dalen met de lift af tot in het dorpje en maken een tussenstop in het hart van het stadje, de plaats waar de heilige Amadour was begraven en waar het zwaard van Roeland nog in de rotsten vastzit. Daarna nemen we nog de tijd om te flaneren door het kleine stadje onderaan de rots voor we met de lift terugkeren naar onze autocar boven bij het kasteel.

DAG 3: Turenne - Collonges-la-Rouge - Beaulieu

Vandaag staat het circuit ‘Vicomte de Turenne’ op het programma. We rijden vooreerst naar Turenne. Tijdens onze wandeling tot aan de ruïnes van het kasteel van de burggraven van Turenne genieten we van weidse landschappen. Vanaf het uitkijkpunt aan de Kapucijnenkapel krijgen we een schitterend uitzicht over de daken van Turenne en over de omgeving. Vervolgens is Collonges-la-Rouge aan de beurt (ook vermeld onder de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk).

We verkennen dit wondermooie dorpje met zijn verschillende herenhuizen, allen opgetrokken in rode zandsteen. Het pittoreske Beaulieu-sur-Dordogne is gesticht bij een abdij, waarvan enkel nog de abdijkerk overblijft. Enkele beelden van het tympaan vertellen bovendien een bijzonder verhaal. Hetzelfde kan je zeggen van de beelden aan het renaissancegebouw wat verderop. We maken een wandeling langs de Dordogne naar de Penitentenkapel.


DAG 4: Sarlat - La Roque-Gageac

Na het ontbijt beginnen we aan het circuit van de vallei van de Dordogne, ook wel het circuit van de duizend-en-één kastelen genoemd. We nemen de tijd om Sarlat te verkennen. Deze stad is een mengsel van middeleeuwen en renaissance en wordt terecht 'de parel van de Périgord' genoemd. We eten een typisch 'Dordognemenu' in een plaatselijk restaurant.

De namiddaguitstap behoort tot één van de topattracties van onze reis. In La Roque-Gageac lijkt het dorp één met de verticale rotswand. Met een typische 'gabarre', een omgebouwd binnenvaartschip, kunnen we vanop de rivier vier kastelen bewonderen. 

DAG 5: Eyrignac - Martel

Dauwdruppeltjes liggen nog op het gras van “Les jardins du Manoir D’Eyrignac”. Dit is één van de mooiste tuinen van Frankrijk; een combinatie van een formele Franse tuin met een speelse Italiaanse stijl, glooiende grasvelden, bomen en struiken, zoals buxus, taxus, haagbeuk en cipressen. Daarnaast zijn er tal van onverwachte verrassingen, zoals geheime hoekjes en doorkijkjes. In dit idyllische kader genieten we van een smaakvol middagmaal. 

Gedurende de reis hebben we al heel wat notenbomen zien staan. Nu kunnen we in de notenoliemolen de productie van de olie volgen en ook de verschillende oliën proeven. We zijn ook al een paar keer door Martel gereden, de stad der zeven torens. Uit haar rijke verleden heeft dit stadje haar sierlijke silhouet bewaard. Nu is het toch wel tijd om het historische centrum te ontdekken.

DAG 6: Carennac - Montal

Het is maar een kort ritje tot Carennac. Het dorp is gesticht rond het kasteel en de priorij waar Fénélon leefde. Vrij uniek zijn de dubbele kloostergangen. Op de benedenverdieping zien we ook de beeldengroep die de graflegging van Christus verbeeld.

In de late namiddag is het kasteel van Montal meer dan een bezoek waard. Dit is een klein renaissancekasteel, met een duidelijk vrouwelijke inbreng maar met tal van treurige accenten. Wist je dat onze prinses Josephine-Charlotte en prinsen Boudewijn en Albert (de latere koningen) hier verbleven tijdens WO II?

DAG 7: Loubressac - Moorslede

Flink gesterkt door het vroeg ontbijt kunnen we de terugreis aanvatten naar België. Via Limoges, Orléans en Parijs bereiken we Moorslede.

Hotel

 • Le Relais de Castelnau

  Het restaurant biedt zicht op het kasteel van Castelnau en de Dordognevallei, hetzelfde zicht krijgt de bezoeker vanop het terras of vanuit het buitenzwembad. Het ontbijtbuffet bestaat uit een croissant, suisses, stokbrood en een brood dat aangesneden wordt. Verder is beleg, confituur, yoghourt en een hardgekookt eitje ter beschikking. Op warme dagen kan eventueel op het terras gedineerd worden. De regionaal geïnspireerde avondmalen kunnen zowaar gastronomisch beschouwd worden. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht. De tv op de kamer heeft diverse Franse zenders en enkele internationale kanalen.
  Het buitenzwembad is tot zeven uur 's avonds open.

Terug naar overzicht

7 Daagse

€ 1.115 per persoon vol pension
vanaf 2 april 2024

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 210

Minimum aantal deelnemers: 20

Referentienummer: 24AFR09DORD

Dordogne

Ik schrijf me in voor deze reis

 • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

 • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

 • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!