Neos Cultuurreis Bourgondië

Bourgondisch genieten !

  • Alle middagmalen inbegrepen
  • Alle toegangsgelden inbegrepen

Onze mening

In de herfst kleuren de wijngaarden en de vele hectaren bos van Bourgondië in prachtig geel rood en bruin. De druivelaars zijn geplukt, het druivensap gist in de kuipen, de wijn die we over een paar jaar gaan drinken wordt nu gemaakt. En midden al die pracht ligt dat grote Bourgondische rijk waar wij in de Nederlanden ooit deel van uit maakten. De kastelen, abdijen en boerderijen vertellen dit roemrijke verleden. Welkom in de Bourgogne.

bekijk het volledige programma

Dag 1

Na een koffiestop en een rit langs de Franse snelwegen duiken we net voor de middag het Bourgondische platteland binnen via het kaasdorpje Chaource. In deze tijd van het jaar is het heuvelachtig landschap met zijn vele herfstbomen een lust voor het oog. Zo rijden we naar de bijzonder mooi bewaarde abdij van Fontenay (Unesco Werelderfgoed) voor een eerste bezoek van deze vierdaagse. Naast de gebruikelijke abdijgebouwen is vooral de Middeleeuwse werkplaats waar ruw ijzer werd ontgonnen een bijzonderheid. Via de streek waar Julius Caesar ooit de Gallische leider Vergincetorix versloeg (Alesia) komen we in de Romeinse stad van keizer Augustus terecht, Augustodonum heet vandaag Autun. Tegen de avond komen we in ons gezellige familiehotel aan, op 100 meter van het centrale marktplein van Autun.

Dag 2

Autun is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis die we ontdekken na het ontbijt. De Romeinse stadsmuren, de kathedraal en het paleis van Kanselier Rolin mogen zeker niet ontbreken tijdens onze stadswandeling, maar ook het lyceum waar Napoleon Bonaparte zijn eerste woordjes Frans leerde ligt op de route. Voor het aperitief rijden we de Bourgondische wijnstreek van Meursault, Montrachet en Beaune binnen. We hebben gekozen voor  lekkere Bourgondische kwaliteitswijn (zowel rood, rosé als wit) die toch betaalbaar is gebleven. De wijnboer vertelt je over zijn passie voor de wijn en laat ons uiteraard ook proeven.

Na ons middagmaal onderweg komen we in Beaune aan waar we een bezoek brengen aan het wereldberoemde hospice. De indrukwekkende binnenkoer die je waarschijnlijk kent uit de film ‘La Grande Vadrouille’ neemt ons mee naar een hospitaal uit de Middeleeuwen. Het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden dat we hier te zien krijgen, is een echt meesterwerk van bij ons. We nemen nog gezellig de tijd om wat vrij te genieten van de steegjes en pleintjes van Beaune voor we terugkeren naar ons hotel in Autun, een hotel waar elke maaltijd een echt Bourgondisch festijn wordt.

Dag 3

Na ons ontbijt rijden we naar de imposante ruïnes van het Romeinse amfitheater van Autun. We zetten onze ontdekkingsreis verder naar het hoogste punt van de streek waar een 3 kilometer lange scheepstunnel dwars door de berg de scheepvaart op het Canal de Bourgogne moest mogelijk maken. Tegen de middag komen we aan in Dijon, de stad van de hertogen van Bourgondië, maar ook de stad van mosterd en peperkoek. We beleven tijdens de ontdekking van deze bijzondere stad stukken Vlaamse geschiedenis en gaan ook langs in het paleis van de hertogen waar we de graven van Filips de Stoute en Jan zonder Vrees kunnen groeten. Op de terugweg staan we stil bij een andere parel: de Crémant de Bourgogne gemaakt volgens de aloude traditionele methode die ook in de Champagne wordt gebruikt. Deze heerlijke proeverij is de ideale aanloop naar ons avondmaal in het hotel in Autun.

Dag 4

Dag 4 starten we met een rit door het hoogste deel van Bourgondië, het natuurpark van de Morvan.  De vele bossen wisselen hier af met glooiende weiden vol beekjes en uitstekende granietrotsen. We doorkruisen deze regio, genieten van de vergezichten en komen aan bij het kasteel van Vauban, de man die zowat alle versterkte steden van Frankrijk en de grensstreek met ons land onder handen heeft genomen. Op een paar kilometer van zijn kasteel beklimmen we de berg van Vezelay, de plaats waar ooit twee kruistochten begonnen en de plaats waar vandaag veel wandelaars vertrekken naar Santiago. Een middagmaal in Vezelay en een bezoek aan de beroemde basiliek sluit deze vierdaagse af waarna we via de snelwegen terugkeren richting België.

Terug naar overzicht

€ 565 per persoon
op basis van vol pension

Toeslag:

Eenpersoonskamer: € 75

Minimum aantal deelnemers: 30

Referentienummer: 22NEOSBOURGONDIE

Inbegrepen

* Luxe autocar Reizen Patteeuw

* 3 overnachtingen in hotel La Tête Noire in Autun

* Nederlandstalige gids gespecialiseerd op Bourgondië

* Volpension van middagmaal eerste dag tot en met middagmaal laatste dag

* Alle uitstappen en toegangsgelden zoals vermeld in programma

* Audiosysteem

* BTW, wegentaksen en verblijfstaks

Deze reis omvat niet :

* Dranken tijdens de maaltijden

* Bijstands - en annulatieverzekering €4 per dag

* persoonlijke uitgaven

Niet inbegrepen

* Dranken tijdens de maaltijden

* Bijstands - en annulatieverzekering €4 per dag

* persoonlijke uitgaven

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!