Camino Moezel

Wandelen van Koblenz tot Trier

 • Half Pension
 • Langs en boven de Moezel
 • 2 verschillende hotels
 • Voor de geoefende wandelaar

Onze mening

Vroeger werd de wandelsport beschouwd als de sport voor de derde leeftijd.  Maar wie van ons al eens een wandelreis heeft meegemaakt, spreekt wel anders.
Een wandelreis met Reizen Patteeuw staat garant voor een gezonde sportieve uitdaging, waarbij een paar goede wandelschoenen en een normale basisconditie wonderen kunnen verrichten.  En ... Reizen Patteeuw staat steeds garant voor goede hotels met lekkere maaltijden. Een Camino eindigt zoals we allemaal wel weten in Santiago de Compostela. Zover stappen we  in deze Moezelcamino uiteraard niet.  
Vanuit alle hoeken van Duitsland werd door de eeuwen heen via Duitsland, soms door Luxemburg, België, Frankrijk naar de bekende Spaanse stad Compostela gewandeld. Voor de ene was het een bedevaartsroute, voor de anderen een sportieve uitdaging. 

Met Reizen Patteeuw stappen we elke dag gemiddeld 22 km van deze Camino, die start in Koblenz en eindigt in Trier.  We worden uiteraard niet aan ons lot overgelaten want regelmatig merken we onze autocar op voor de bevoorrading.  Wandelaars die slechts een gedeelte van het dagtraject willen meestappen, kunnen ook gebruik maken van de autocar.

bekijk het volledige programma

DAG 1 : Koblenz - Alken (17,8 km wandelen)

We vertrekken vroeg in de morgen vanuit Moorslede  en in de loop van de voormiddag starten we reeds in de buurt waar de Moezel in de Rijn vloeit: Koblenz.  Let op: ons normaal wandeltempo zal deze week wel iets lager liggen. Uiteraard volgen we de loop van de Moezel... maar dan wel van  ietsje hoger diep in de bossen of juist boven de wijngaarden.  De berggeiten zullen zich amuseren.
We passeren vandaag o.a. de resten van de Romeinse Merkurtempel en de bedevaartskerk van Bleidenberg.  Eénmaal we de ruïne van de burcht Thuran voor ons ontwaren, draaien we na 17,8 km  af naar de finish in Alken.

DAG 2 : Alken - Burg Eltz - Treis-Karden (18 km wandelen)

Deze morgen gaan we van start vanuit Alken om via Löf, langs het spoor naar Hatzenport te wandelen. Vervolgens mogen we klimmen naar de Lassberg om na 13 km de wondermooie Burg Eltz te bereiken.  Deze burcht is wonderwel behouden gebleven tijdens de verwoestingen die Lodewijk XIV en later Napoleon aangericht hebben in de Moezelstreek.
Na veel klimmen en dalen bereiken we tenslotte Treis-Karden waar onze eindbestemming voor vandaag ligt.

DAG 3 : Treis-Karden - Bullay (28 km wandelen)

Vandaag zijn we onderweg voor 28 km.  Onze autocar is nooit ver uit de buurt.
We passeren vanuit onze startplaats eerst Burg Treis om vervolgens verder te stappen naar een oud cisterciënzerklooster, Maria Engelstein. Wij vervolgen onze weg naar één van de mooiste plaatsen: het schilderachtige Beilstein. We wanen ons terug in de middeleeuwen: de imposante ruïne van de burcht Metternich vormt samen met het voormalige karmelietenklooster het Doornroosje aan de Moezel.  Dit alles is Beilstein.  Misschien de ideale plaats voor een stop. We vervolgen onze Moezelcamino naar Grenderich : een oude Romeinse nederzetting.  Na veel klimwerk  en evenveel afdalingen arriveren we tenslotte in Bullay.

DAG 4 : Bullay - Zell - Traben-Trarbach (23,7 km wandelen)

Vanuit Bullay vertrekken we over de dubbele brug (één is een spoorwegbrug) en klimmen naar de Marienburg. Hier wacht ons een grandioos uitzicht over de Moselschleife. Vervolgens arriveren we na enkele kilometers in Zell (de wijnstad van de zwarte kat). Vandaar klimmen we terug naar de Bummkopfen en gaat het weer bergaf naar Enkirch.
Wat doen we na het dalen? Weer klimmen natuurlijk: naar de Starkenburg en vervolgens bereiken we via de Grevenburg Traben-Trarbach. Dit laatste stadje is een “dubbelgemeente” : Traben bevindt zich langs de ene kant van de Moezel, Trarbach langs de andere.

DAG 5 : Traben-Trarbach - Monzel - Klausen (25,5 km wandelen)

We starten vanuit Traben richting Trarbach. We volgen de weg naar de Graacher Schanzen,  een oud verdedigingswerk dat door de Pruisen werd aangelegd rond 1794 en dit tegen de invasie van de Fransen.
Vervolgens daalt het een beetje door een stukje bos en  stappen we door de wijngaarden naar Bernkastel. We steken hier de Moezelbrug over en dan volgen we de weg naar Keus en Liesl.  Eénmaal aangekomen,  leidt de weg ons bergop naar Monzel waar we nog wat klimwerk voor de boeg hebben. Aan de schuilhut Minheim gaat het bergaf om uiteindelijk in het bedevaartsoord Klausen aan te komen.

DAG 6 : Klausen - Schweich (23,5 km wandelen)

Goed uitgerust beginnen we onze dag met een leuke klim naar de Waldkapelle en vandaar dalen we af naar een oud Keltisch stadje, Klüsserath, vroeger bevolkt door de Trevieren. We genieten volop van de mooie vergezichten van de Moezelstreek en hebben ook oog voor de Schiefer (de leisteen) die de warmte absorbeert. Buiten de woningbouw komt de leisteen in de ondergrond ook ten goede aan het cultiveren van de Moezelwijn. In het bedevaartsoord Klausen komen de Moselcamino en de Eifelcamino samen om vervolgens gezamenlijk de weg naar Spanje te nemen.
Ook vandaag gaat het op en neer, in volle natuur, door het woud maar de Moezel is nooit ver weg. Uiteindelijk bereiken we de parochiekerk van Schweich: onze eindbestemming voor vandaag.

DAG 7 : Schweich - Trier (20,2 km wandelen)

Onze eindbestemming is in zicht: nog een goede 20 km naar ons einddoel: Trier.
We verlaten Schweich en wandelen verder langs heuvels en bossen. We passeren onderweg verschillende kapelletjes, bronnen en andere resten die ons herinneren aan het roemrijke verleden van de streek. Vergeet niet dat Trier de belangrijkste Romeinse nederzetting was ten noorden van de Alpen. Na ongeveer 14 km komt de Moselcamino samen met deze komend vanuit Keulen. We zijn nu echt al in het voorgeborchte van Trier. We volgen nog steeds de St.-Jakobsschelpen tot aan de Kaiser Wilhelm-Brücke (nog 3 km) en we steken de Moezelbrug over. Uiteindelijk na 20,2 km bereiken we de Abtei St.-Matthias: het doel van onze Moselcamino.
Na aankomst in Trier hebben we uiteraard nog (een klein beetje) vrije tijd om te verpozen.
Moe maar tevreden met onze wandelprestaties rijden we terug naar Moorslede.

Hotels

 • Moselhotel Peifer's Brodenbach

  Het hotel ligt net buiten het centrum van Brodenbach zelf. 's Morgens wordt een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd. Voor de avondmalen gebruikt de chef hoofdzakelijk regionale producten.

 • Park-Hotel Traben-Trarbach

  Het hotel met uitzicht op de Moesel ligt in het centrum van Traben-Trarbach. 's Morgens biedt het hotel een rijkelijk ontbijtbuffet. Voor 's avonds voorziet het hotel gerechten met streekproducten.

Terug naar overzicht

7 Daagse wandelreis

€ 799 per persoon in half pension

Toeslagen:

Eénpersoonskamer: € 105
Toeslag moezelzicht in 2e hotel (4N): € 20

Minimum aantal deelnemers: 20
Maximum aantal deelnemers: 35

Referentienummer: 21ADE08CAMI

Camino Moezel

Ik schrijf me in voor deze reis

 • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

 • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

 • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!