Agro Provence

  • Verrassende bezoeken
  • Alle toegangsgelden inbegrepen
met audiogids

De Provence en de Camargue: een reis door de meest tot de verbeelding sprekende streek in Frankrijk. Zon, lavendel, beroemde witte paarden, zwarte stieren,  roze flamingo’s en een glas heerlijke rosé, rode of witte wijn… Het contrast tussen de ruige buitenkant van deze streek en de zachtaardigheid van de mensen die er wonen. Tussen de heuvels van de Costières en de Middellandse Zee groeien en bloeien de lekkerste landbouwproducten.

bekijk het volledige programma

DAG 1

‘s  Morgens vroeg vertrekken we al richting zuiden. Over de “Autoroute du Soleil” rijden via Lyon naar onze overnachtingsplaats Arles, bekend als de poort van de Camargue. Ons charmant hotel is gelegen in het centrum op wandelafstand van historische monumenten uit de Romeinse tijd. In Arles maken wij een wandeling naar het Amfitheater en de Théatre Antique die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

DAG 2

Na een boottocht op het Canal du Rhône à Sète tussen de rietvelden en de “Vin des Sables” wijnvelden  zijn wij te gast op een authentieke “Mas”, een typisch oude Camargue boerderij uit de 18de eeuw. De kuddes zwarte stieren en witte paarden zijn van essentieel belang voor het behoud van de wilde gebieden in de Camargue. Op de Mas krijgen wij van de gardians uitleg over de specifieke kenmerken van het fokken van stieren en paarden in de Camargue. Wij zien er de gardians aan het werk die stieren uit de kudde gaan drijven om ze apart te zetten. Er is ook een bezoek aan de arena van de Mas voorzien. Hier maken we kennis met de “Course Camarguaise”, een variant van stierenvechten maar hier worden de stieren niet verwond of gedood. De manadiers en gardians gebruiken ook een aangepast zadel samen met hun speciaal “Camargue kruis” dat de drie fundamentele deugden van de Camargue belichaamt: geloof, hoop en liefdadigheid.

’s Middags proeven wij van de traditionele gerechten op de boerderij, in alle gezelligheid met sfeer en muziek.

De Camargue is het land van rijstcultuur. In de Camargue wordt er witte rijst, ronde rijst en  gekleurde rijst geteeld. Om te groeien heeft rijst zoetwater en veel zon nodig, wat in overvloed aanwezig is in de Rhônedelta aan de monding van de Middellandse Zee. Heel belangrijk is dat de rijstteelt zorgt voor een ontzilting van de moerassen in de Camargue. De verschillende fasen van deze teelt zoals het zaaien, onder water zetten, oogsten, drogen, pellen, polijsten komen er aan bod.

Een onvergetelijke dag!

DAG 3

Na het ontbijt worden wij ontvangen op een olijfgaard van 30 hectare in de omgeving van Nîmes. Zij telen 7 verschillende variëteiten olijven. Met hun olijven behaalden zij reeds verschillende gouden medailles op de “Concours Général Agricole de Paris”. Hier vindt men zowel tafelolijven als olijfolie. In de olijfgaard maakt men kennis met de verschillende werkzaamheden op het terrein. Het snoeien, het bestuiven, toebrengen van organische meststoffen, bestrijden tegen ziektes en de verschillende manieren van oogsten naargelang het gaat om tafelolijven of olijfolie.

Verder staat er een bezoek aan de oliemolen op het programma, om vervolgens alle smaken van zijn biologische olijfolie te proeven. Voor het middagmaal worden onze smaakpapillen verwent met Provençaalse specialiteiten. Daarna reizen wij naar de Château L’Ermite d’Auzan gelegen op de zuidelijke helling van de Costières de Nîmes, met uitzicht op de Camargue en de Middellandse Zee. In de zomer geniet het van een micro-zeeklimaat, deze zeebries behoudt de frisheid van de wijnen en verhoogt het aromatische palet van de druivensoorten. De wijngaard dateert uit de 12de eeuw. Kluizenaars monniken produceerden hier wijnen voor de pelgrims van Santiago de Compostela. Sedert 2020 zijn zij overgeschakeld naar “biodynamische wijnbouw”. Vandaag genieten zij een internationale erkenning. Na het bezoek volgt er een deugddoende degustatie.

DAG 4

Bezoek aan de Safer, “Mas de l’Agriculture” in Nîmes. Safer is een vennootschap, zonder winstoogmerk, met opdrachten van algemeen belang, onder toezicht van de ministeries van Landbouw en Financiën. Deze werd in het leven geroepen als steun voor duurzame landbouw. Hier zitten vertegenwoordigers van landbouworganisaties, lokale overheden en de Staat. Zij hebben een grote inspraak in de prijsbepaling van landbouwgrond en beschikken over voorkeursrechten. Een heel leerrijke ontmoeting.

Daarna bezoeken wij de historische stad Nîmes met één van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld en la Maison Carrée, een Romeinse tempel die duidelijk maakt hoe sterk de Griekse invloed in de Romeinse architectuur kon zijn. Verder naar Jardin de la Fontaine, 15 hectare aangelegd in de 18de eeuw rondom een bron.

In het hartje van de “garrigues Gardoises” bezoeken wij de boerderij van Sébastien en Alexandre. De ene, een imker, bezit 700 korven en maakt verschillende soorten honing. De andere voedt zijn kudde geiten op om kazen en andere zuivelspecialiteiten te maken. Kleine geitenkazen vormen de basis van zijn producten. Verder worden hun varkens met geitenwei gevoed.

DAG 5

De zoutpannen van Aigues-Mortes zijn een onderdeel van het Camargue natuurpark, met een uitzonderlijke vegetatie die met name bestaat uit zeekraal en zoutminnende planten. We kunnen aan boord van een treintje stappen en door de “zouttafels” ontdekken we hoe het Camargue zout geboren wordt en waarom het water roze is voordat het wordt geoogst. Het betrokken gebied bezet momenteel 6 294 hectare vochtige zones. Dit is de grootste zoutvlakte in de Middellandse Zee waar al eeuwenlang zout wordt geoogst. Massa’s vogels, eenden en andere zeldzame soorten vinden hier hun broedplaats. 35% van de Europese roze flamingo’s bevinden zich in deze regio. Ook het werk van de zoutbewerker komt er aan bod.
Na de middag bezoeken wij de Pont du Gard, dit is het meest indrukwekkende deel van een aquaduct dat 2 000 jaar geleden door de Romeinen werd gebouwd om de inwoners van de stad Nîmes gedurende 5 eeuwen van stromend water te voorzien. Daarna trekken wij naar het middeleeuws stadje Uzès, het eerste hertogdom van Frankrijk. Uzès bezit een mooi marktplein met arcaden, La Place aux Herbes, en diverse middeleeuwse torens.

DAG 6

Orange is een voormalig Romeins plaatsje genesteld in het hart van de Provence, een stad in Vaucluse met een rijke geschiedenis. In Orange staan twee van de grootste Romeinse monumenten van Europa: het Romeinse theater en de triomfboog. Wij zijn er voor de donderdag marktdag, één van de grootste in de Vaucluse. Je proeft van de typisch Provençaalse sfeer terwijl je langs de kramen met ambacht en streekproducten slentert.


Cavaillon, een groot centrum voor landbouwactiviteiten, is de hoofdstad van de meloen. De meloenen zijn heerlijk van smaak en te herkennen aan hun oranje vruchtvlees. De cavaillon meloen wordt in tal van culinaire gerechten gebruikt. In de omgeving van Cavaillon brengen wij een bezoek aan een beroepsteler, na de rondleiding en uitwisseling volgt er een deugddoende degustatie.

DAG 7

Na het ontbijt vertrekken we richting Moorslede. 

Terug naar overzicht

7 Daagse Agro-reis

€ 1.275 per persoon vol pension
vanaf 2 februari 2024

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 280 per persoon

Referentienummer: 24AFR05AGRO

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!