Bilbao - Camino de la Costa

  • Kustweg van Bilbao tot Santander
  • Deel van de weg naar Santiago

Onze mening

Aan wegen naar Santiago de Compostela geen gebrek op het Iberisch schiereiland en in Spanje: Camino Francés, Camino Portugués, Vía de la Plata, Camino de la Lana, Camino de Levante, Camino Primitivo, Camino de Madrid,… En zo zouden we nog een tijdje kunnen doorgaan, om nog maar te zwijgen over het dichte web van wegen dat de kaart van Europa inkleurt. De Camino de la Costa (weg langs de kust) of de Camino del Norte (noordelijke Camino) wordt wel eens als de oudste binnen Spanje aanzien. Toen het quasi volledige Spanje door de Moren bezet was, bood deze Camino, flirtend met de kust, de enige oplossing om naar het graf van de Heilige Jacobus in het verre Galicië te pelgrimeren. Op deze Camino wandelen we niet tot in Galicië, maar stappen we de weg van Bilbao (Baskenland) naar Santander (Cantabrië). Een enig mooie weg waar azuurblauw en intens groen met mekaar verstrengeld zijn, en die zijn golvend traject zoekt tussen zee en berglandschap. Dit keer is niet het bedevaartsoord zelf het doel van de wandeling, maar de weg. Het afleggen van de weg, al dan niet alleen of in groep, is het allerbelangrijkste. Niet het eindpunt! Of zoals de Spaanse dichter Antonio Machado het uitdrukte en Juan Manuel Serrat het zong: “Caminante, no hay Camino, se hace Camino al andar.”  (Een weg bestaat er niet: stappend maak jij, wandelaar, je eigen weg.) Of zoals je op de Camino Portugués enkele kilometers vóór Santiago in het Galicisch kan lezen:  Als je benen niet meer mee willen, zal je hart je wel verder dragen!” Dat zal ook het geval zijn aan de noordelijke kustroute, waar de wandeling niet alleen twee  magnifieke steden en innemende haventjes, maar vooral heerlijke landschappen tussen zee, bergen en dalen aaneenrijgt. 

bekijk het volledige programma

DAG 1: Moorslede - Bilbao

We vertrekken met de autocar vanuit Moorslede naar de luchthaven van Zaventem. Vlucht naar Bilbao. We overnachten in de Guggenheimstad.

DAG 2: Bilbao - Portugalete / Pobena (+/12 km)

Bilbao is in Spanje hét voorbeeld van moderne stadsvernieuwing en van hoe een oude, trieste industriestad het stof van zich heeft afgeschud en nu vaak als een voorbeeld aangetekend staat. Het aantrekken van het Guggenheimmuseum is daar niet vreemd aan. Via de “Casco Viejo” (Oude Stad), zijn Sint-Jacobskathedraal en de Zubizuri-brug van Calatrava wandelen we langs het Guggenheimmuseum en volgen verder de rivier Nervión in de richting van de monding van de zee. Ter hoogte van Portugalete steken we de Nervión over via de fameuze “Puente Colgante”. Deze zweefbrug, ook “Puente Vizcaya” genaamd, is van de hand van één van de leerlingen van de alom bekende ingenieur Eiffel en behoort tot het Werelderfgoed van de UNESCO.

DAG 3: Portugalete / Pobena - Castro Urdiales (+/- 22 km)

Landinwaarts verlaten we de rivier Nervión en de Ría de Bilbao (een ría is een grote inham van de zee in het land) om via Nocedal, Abanto-Zierbena en Kardeo Arena te bereiken. Het plaatsje betekent zoveel als “zand” en verraadt dat we hier heel dicht bij de kustlijn lopen. Na de eerste strandgenoegens brengt een voetgangersbrug ons tot Pobeña. Een heel mooie weg leidt ons al vlug tot de grens met de regio Cantabria, waarvan ons wandeleindpunt Santander de hoofdstad is. Dat is op dit ogenblik nog toekomstmuziek want de huidige etappe eindigt, na een heerlijke wandeling aan zee, in het pittoreske kuststadje Castro Urdiales. Zoals de naam “Castro” aanduidt, was de locatie in de Romeinse tijd al geen onbekende. Overnachting in een eenvoudig hotel.

DAG 4: Castro Urdiales - Laredo (+/- 27 km)

Via Cérdigo en Islares bereiken we het strandje van Las Arenillas. Even verder lopen we Nocina binnen en plots duiken hier tal van varianten op. Commerciële belangen zijn vaak de oorzaak dat een Camino “omgebogen” wordt of er plots een broertje/variante bijkomt. We volgen de mooiste, maar niet de kortste weg. Die loopt via Río Seco (zo zijn heel wat riviertjes tijdens de zomer droog in Spanje) over El Puente (over de Agüera in dit geval), La Magdalena, een groots eucalyptusbos, Liendo en een heel schilderachtige weg naar het kuststadje Laredo.

DAG 5: Laredo - Noja (+/- 19 km)

Deze etappe die grotendeels de kust volgt, is één van de kortste van onze Camino. We verlaten Laredo tot El Puntal, dat zoveel betekent als punt of schiereiland. Daar moeten we de Bahía de Santoña (Baai van Santoña) overvaren om het stadje Santoña te bereiken. Van daaruit is Noja (ge)makkelijk te bereiken. Een wat langere variant leidt ons omheen het massief van Buciero, op deze weg is via een 700-tal trappen de vuurtoren van El Caballo (het paard) te bewonderen. In het kleine kustdorpje Noja overnachten we.

DAG 6: Noja - Somo (+/- 20 km)

Vanaf nu tieren de stapvarianten welig richting Santander. We verlaten Noja via Soano en bereiken via Armuero en Barrio de los Mártires (wijk van de martelaren) het mooie romaanse kerkje van Santa Maria de Bareyo uit de 12de eeuw. Somo is het eindpunt van deze etappe.

DAG 7: Somo – Santander (+/- 20 km)

Na Güemes stappen we naar Galizano waarna we in Barrio San Miguel opnieuw de kustlijn terugvinden. De weg is op heden niet al te best bewegwijzerd, maar door de kustlijn te volgen kunnen we ons niet van richting vergissen. Vanop grote afstand doemt de trotse stad Santander voor ons op. De stad die meteen de hoofdstad van de autonome regio Cantabria is, ligt aan de overkant van een majestueuze baai. Hier moeten we alleen nog de boot nemen die ons via Pedreña overzet. We overnachten in Santander.

DAG 8: Santader & Santander - Bilbao

Vooraleer met de bus of trein in de namiddag de terugtocht naar Bilbao aan te vatten, wandelen we langs de baai van Santander naar het schiereiland La Magdalena en de Playa del Sardinero, één van de 12 stranden die Santander rijk  is. In de late namiddag voert de car ons richting Bilbao en hernemen we voor een deel onze Camino, rustig zittend en nagenietend van de voorbije wandeldagen. In de Guggenheimstad overnachten we voor de tweede maal.

DAG 9: Bilbao - Moorslede

Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven van Bilbao. We vliegen terug op Zaventem en eventjes later, en vooral een Camino rijker, bereiken we Moorslede.

Hotel

Op deze reis slapen we in verschillende hotels. Hotellijst te bekomen op kantoor.

Terug naar overzicht

9 Daagse wandelreis

€ 1325 per persoon in half pension

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 300

Minimum aantal deelnemers: 20

Referentienummer: 21VES09BILB

Bilbao - Camino de la Costa

Inbegrepen

  • Professionele begeleiding door Camino-kenner
  • 1/4 wijn per persoon bij de avondmalen
  • Bagageservice elke dag van hotel in Bilbao tot hotel in Santander

Opgelet!

  • Half pension
  • Langs de wandelweg zijn geen internationale hotels, daarom maken wij gebruik van eenvoudige typische 1* tot 3* Spaanse hotels.

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!