Agro Portugal

  • Combinatie agro & toerisme
  • Alle toegangsgelden inbegrepen

Onze mening

Kurkeiken en olijfbomen tot zo ver het oog reiken kan. Het gebied is vlak en dunbevolkt met witgekalkte steden. Prachtige en interessante bedrijven en een voortreffelijke keuken. Het is ook een streek waar heel wat Vlaamse en Nederlandse landbouwers een nieuwe start genomen hebben. We bezoeken bedrijven van de verschillende landbouwsectoren. We stellen een zeer gevarieerd programma voor!

bekijk het volledige programma

Dag 1

We vertrekken met de autocar vanuit Moorslede naar Zaventem voor een vlucht naar Lissabon. Na het middagmaal bezoeken we het bedrijf Companhia das Lezirias, een voormalig staatsbedrijf dat nu het grootste landbouwbedrijf is van Portugal. Het bedrijf omvat verschillende bedrijfstakken zoals: akkerbouw, veeteelt, paarden, wijnbouw en productie van kurk. Ook hier besteden ze veel aandacht aan de gevolgen van de klimaatveranderingen. Daarna rijden we door naar Evora voor overnachting en avondmaal.

Dag 2

We maken kennis met een Nederlandse melkveehouder die reeds vele jaren in Portugal actief is. Ook hier is de situatie de afgelopen jaren sterk veranderd. Na de lunch bezoeken we D'Arta Portugal, een bedrijf die onderdeel is van d'Arta diepvries uit Ardooie. 

Dag 3

We starten de dag bij een fruitbedrijf met 220 ha grond voor het telen van vroege appels en peren. De laatste jaren werd er gespecialiseerd in pitfruit, meer bepaald in de teelt van perziken. De productie van appels en peren gaat de biologische toer op dankzij het gunstige klimaat. Sorteren en verpakken gebeurt op het bedrijf. In de namiddag bezoeken we een traditionele stierenfokkerij. Zeg niet zomaar stier tegen een stier: we horen hoe stieren voor de Corrida gekweekt en opgeleid worden.

Dag 4

In de voormiddag wacht ons een bezoek aan de stoeterij Coudelaria do Chao, die beschikt over een landgoed van 80 ha. Hier wordt het Lusitano paard – letterlijk het paradepaard van Portugal - gekweekt en opgeleid om deel te nemen aan wedstrijden. In de namiddag passeren nog maar eens topdieren de revue: het bedrijf fokt Limousin stieren die zelfs makkelijk hun weg vinden naar buitenlandse fokkers. We sluiten de dag af met een bezoek aan een melkveebedrijf waar we horen welke grote uitdagingen en kansen de melkveehouderij kenmerken in Portugal.

Dag 5

We maken kennis met een ander belangrijk nationaal product: marmer. Vila Viçosa is de hoofdstad van het Portugese marmer dat heel sterk gelijkt op het beroemde Carrara-marmer. We horen het verhaal hoe marmer ontstaat, uit de mijn gehaald wordt en verkoopklaar gemaakt wordt om verwerkt te worden in prachtige toepassingen. Het bezoek aan de mijn is adembenemend. In de namiddag gaan we luisteren naar een cactuskweker. Met een treintje rijden we door de plantage. Je staat er versteld van wat je allemaal kan doen met een cactus! Kurkbomen zien we op zeer veel plaatsen en een kijkje nemen bij een verwerker in Azaruja laat je zien wat je allemaal kan realiseren met kurk.

Dag 6

We starten onze dag bij een melkveehouder in Montemor-o-Novo. Deze Nederlander startte hier in 2020. Onder leiding van een lokale gids maken we een stadswandeling doorheen Evora, landbouwcentrum van de Alentejo en tevens één van de mooiste en oudste steden van Portugal. We sluiten de dag af met een bezoek aan een akkerbouwbedrijf van 130 ha dat ook hoevetoerisme aanbiedt, naast loonwerk en een wijngaard.

Dag 7

We rijden zuidwaarts naar Alqueva voor een boottocht op het grootste stuwmeer van West-Europa, de Barragem de Alqueva. Water is uiterst belangrijk voor de landbouw en de veeteelt. Je hoort er hoe men daar mee omgaat. Onderweg bezoeken we in Redondo een wijnhuis om te proeven van de typische Portugese wijnen uit de belangrijkste wijnstreek van het land, de Alentejo.

Dag 8

In de voormiddag bezoeken we een bloemenbedrijf in Montijo in de buurt van Lissabon. Daar kweken ze het jaar rond bloemen. Na de middag gaan we op tocht door de hoofdstad Lissabon. Deze prachtige stad werd gebouwd op 7 heuvels aan de oever van de rivier de Taag. De oude stad met de smalle straatjes, witte huizen, 19de-eeuwse trammetjes en talrijke pleinen geven de stad een eigen charme. Tijdens de rondrit horen we de verhalen over de vele bezienswaardigheden en de monumentale bouwwerken die de stad typeren. Met een avondvlucht keren we terug naar Zaventem. De autocar staat ons op te wachten voor een transfer naar Moorslede.

Hotel

Terug naar overzicht

8 Daagse

€ 2.125 per persoon vol pension
Vanaf 2 februari

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 420

Minimum aantal deelnemers: 18
Maximum aantal deelnemers: 29

Referentienummer: 24VPT06AGRO

Agro Portugal

Inbegrepen

  • Heen- en terugvlucht Zaventem - Lissabon
  • Transfer heen en terug Moorslede - Zaventem
  • Alle vermelde toegangsgelden en uitstappen
  • Middagmaal eerste dag
  • 1/4 wijn per maaltijd

Ik schrijf me in voor deze reis

  • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

  • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

  • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!