Oeganda

Parel van Afrika

 • Uniek in zijn soort
 • Verschillende safari's
 • Gorilla's en chimpansees
 • Gratis fotoreportage op 19/11/2023

Onze mening

Oeganda gaat recht naar het hart! Het land heeft alles: de eindeloze vlaktes van Murchison, het Rwenzori- en Virunga-gebergte, de alom aanwezige Nijl, de meest hartverwarmende bevolking, het mierennest Kampala, de gorilla’s in de Bwindi, de chimpansees in Kibale, de olifanten en giraffen aan Queen Elisabeth National Park, krokodillen en nijlpaarden langs het Kazinga Kanaal,… Koffieplantages die op een jungle lijken, ontelbare meren die als plassen op het landschap zijn gespoten… maar ook zijn niet zo fraaie geschiedenis met Kony en Idi Amin. We bezoeken een pygmeeënstam, gaan bij mensen thuis eten en krijgen er de eindeloze verhalen gratis bij. Gedurende twee weken gaan we dit land doorkruisen met onze eigen jeeps, per boot en zelfs met de kano: vanaf het Victoriameer in het zuiden tot Murchison Falls in het noorden. De tweede week flirten we continu met de grens van Congo en Rwanda. We gaan een uur meeleven met een troep berggorilla’s, we volgen een familie chimpansees. Al onze zintuigen hebben we nodig, maar geloof ons vrij… Oeganda gaat recht naar het hart!

bekijk het volledige programma

Dag 1: Moorslede - Entebbe

We vertrekken met de autocar vanuit Moorslede naar Zaventem. Inscheping voor de lijnvlucht, via Kigali, naar Entebbe, gelegen aan de oevers van het Victoriameer. Aan de luchthaven worden we opgewacht door Alex, onze Oegandese gastheer. De jeeps brengen ons naar onze lodge in Entebbe, op slechts enkele minuten van de luchthaven.

Dag 2: Entebbe - Kampala - Entebbe

We nemen een rustig ontbijt, gisterenavond zijn we immers pas laat aangekomen. De eerste dag richten we ons meteen op Kampala, de hoofdstad van Oeganda, op een 30-tal kilometer van Entebbe. We bezoeken er een kleinere buitenmarkt, maar ook de zeer drukke Owino Market, waar de lokale bevolking zijn inkopen doet. Op die manier worden we direct ondergedompeld in het werkelijke leven van de Oegandese hoofdstad. Later zal blijken dat dit met niets overeenkomt met de sfeer buiten deze grootstad. Vanaf dit moment worden we overstelpt door emoties. Dit lijkt helemaal niet meer op Europa! Van hieruit gaan we naar het weeshuis, waarvoor Shamim, de vrouw van onze gastheer Alex, verantwoordelijk is. We krijgen er verhalen uit de werkelijkheid. Het leven in Kampala is hard…maar de mensen zijn hartverwarmend. Tegen de avond keren we terug naar de rust en de gezelligheid van Entebbe. Voor wie wil is er nog een frisse pint aan de oevers van het  Victoriameer of een laatste plons in het zwembad.

Dag 3: Entebbe - Murchison

We hebben een rit van ongeveer 300 kilometer voor de boeg naar Murchison Falls National Park, in het noordwesten van het land. We vertrekken vroeg, maar de temperaturen zijn al Afrikaans. Onderweg stoppen we bij enkele kleine lokale marktjes, om te kijken, te luisteren, te ruiken en te proeven. Weeral zijn het de mensen die ons bekoren. Tegen de middag komen we aan in Ziwa, waar het Rhino Sanctuary is. We lunchen hier en gaan daarna te voet op zoek naar neushoorns. “Dat beest zal ons toch niet ….” Geen paniek, de rangers hebben alles onder controle… maar ’t doet toch raar. Tijd om de rest van onze rit aan te vatten naar Murchison Falls National Park. We rijden het park, ongeveer even groot als Vlaanderen, binnen via de Kachumbanyobo Gate. Tussen de gate en de lodge krijgen we al een tweede safari. De vegetatie is er eerder “houtland”, goed uitkijken dus. Onze lodge ligt aan de oevers van de Nijl, met een heerlijk uitzicht.

Dag 4: Murchison

We vertrekken relatief vroeg voor een dauwsafari naar de oevers van Lake Albert. Bij zonsopgang zijn de dieren het meest actief en valt er voor ons het meest te beleven. Hoe dichter we het meer naderen, hoe meer wildleven we te zien krijgen: olifanten, giraffen, hartebeesten, verschillende antilopen, buffels, leeuwen, luipaarden,… Tegen de middag komen we aan in Paraa voor onze lunch. Het restaurant is schitterend gelegen, ongeveer 50 m boven de Nijl, uitkijkend over de dichte begroeiing van Murchison. In de namiddag gaan we aan boord voor een cruise op de Nijl, met de bedoeling om het wildleven op de oevers te bewonderen, te fotograferen en zo dicht mogelijk te benaderen. Nijlpaarden in overvloed, krokodillen als we goed opletten...en duizenden vogelsoorten. We komen aan de voet van de imposante Murchison watervallen. Op deze plek is de Nijl op zijn smalst en moet een enorm volume water door twee nauwe trechters. We wandelen rustig op een uurtje van de voet van de watervallen naar de top ervan, daar waar het water naar beneden stort. Op dat moment zijn het niet de mensen of de dieren, maar het landschap en de kracht van water die ons naar de keel grijpt. Aan de top wachten de jeeps ons op voor een veilige terugrit over de zandwegen van Murchison, terug naar onze lodge. Er is veel om over te praten tijdens het aperitief en het diner!

Dag 5: Murchison - Kibale

Fris en monter vertrekken we voor een lange rit naar Kibale, of in Oeganda genaamd “Chimp country”... de regio van de chimpansees. Het landschap onderweg is adembenemend: vooral de theeplantages springen in het oog; omgeven door wildernis en een lappendeken van perceeltjes waar vrouwen allerlei vruchten verbouwen. In de late namiddag komen we aan in onze lodge voor de komende twee nachten.

Dag 6: Kibale

Vlakbij onze lodge ligt Bigodi Swamp, een moerasgebied met een grote populatie aan apen, kleine vogels en grote vogels. Kousen over de broekspijpen, zodat er geen insecten langs onze benen kruipen. We worden begeleid door 2 gidsen, die ervoor zorgen dat we gedurende deze wandeling niets missen. Heel rustig, we willen alles gezien hebben…haast is nergens nodig. Op de middag keren we terug naar de lodge om ons te verfrissen, voor een warme lunch en om ons klaar te maken voor ons chimpansee avontuur. Met de jeeps naar het Kibale Forest dus… rangers geven ons een briefing, en dan start onze zoektocht naar een troep chimpansees. Gewoonlijk hebben we die na ongeveer een uurtje gevonden, en kunnen we ook een uur bij onze broeders blijven. Wist je dat chimpansees en mensen minder dan 1% verschillen in genetisch materiaal? We zien ze in de bomen boven ons, op de grond langs ons… we zijn op dat moment één van hen. Onderweg krijgen we alle uitleg van de rangers, een beklijvende belevenis! Het avondmaal in onze lodge en een biertje rond het kampvuur is een ideale manier om over alle impressies nog eens na te praten.

Dag 7: Kibale - Queen Elisabeth National Park

Na een rustig ontbijt nemen we de jeeps voor een zeer mooie rit doorheen de kratermeren rond Fort Portal. Zo rijden we naar het Queen Elisabeth National Park. De lodge biedt er een zicht van 180 graden over het nationaal park. Het zwembad is de perfecte plaats om tot rust te komen, terwijl we van hieruit de vergezichten over de vlaktes bewonderen.

Dag 8: Queen Elisabeth National Park

Na een vroeg ontbijt volgt er een tweede dauwsafari op de vlaktes van Kasenyi. De biodiversiteit in het Queen Elisabeth National Park is enorm, maar deze vlaktes zijn vooral bekend voor de katachtigen: we zoeken leeuwen en luipaarden, maar komen ook grote kuddes olifanten tegen. Tegen de middag komen we aan op het Mweya schiereiland. Hier gaan we aan boord voor een cruise op het Kazinga Kanaal. Het kanaal is 40 km lang en verbindt Lake George met Lake Edward. We zitten op de grens met Congo. Het wildleven op de oever is gigantisch. Hou je klaar voor een paar honderd foto’s. Tegen valavond keren we terug naar onze lodge voor het diner en een rustige nacht.

Dag 9: Queen Elisabeth National Park - Ishasha

Na een laatste duik in het zwembad, uitkijkend over de savanne, rijden we door naar Ishasha, het zuidelijke deel van het Queen Elisabeth National Park. Het is de enige streek waar we nog leeuwen vinden die in de bomen klimmen. We komen aan tegen de middag in onze lodge. Tegen valavond plannen we een avondsafari over de Ishasha vlaktes voor een prachtige zonsondergang, met inbegrip van olifanten, buffels, antilopen, nijlpaarden, leeuwen, luipaarden en nog veel meer.

Dag 10: Ishasha - Nkuringo

Vandaag gaan we naar het Bwindi Impenetrable National Park, meer bepaald naar Nkuringo. De rit duurt ongeveer 5 uur doorheen dicht regenwoud. De weg kan wat hobbelig zijn. Het laatste stuk wordt een mooie wandeling, voor wie dat wil. De geluiden van het woud zijn uniek. Te voet komen alle impressies van het regenwoud het best bij ons naar binnen. We eten en overnachten in onze lodge, gelegen op de rand van de Nteko breuklijn, uitkijkend enerzijds op het Bwindi Woud, waar de gorilla’s zijn en aan de andere kant over de fameuze Virunga keten: 9 vulkanen op een rijtje, verdeeld over Rwanda, Congo en Oeganda.

Dag 11: Nkuringo

We bereiken een nieuw hoogtepunt op onze reis: de gorilla tracking. Na een briefing van de rangers (wat te verwachten?, hoe gedragen we ons bij de gorilla’s?,…) starten we een  fikse wandeling, die eigenlijk een zoektocht is naar één van “habituated groups”, een troep gorilla’s die het gewoon is om dagelijks contact te hebben met mensen. Afhankelijk van waar de troep zich bevindt kan er wat klauterwerk aan te pas komen doorheen de dichte begroeiing van de Bwindi, maar van zodra we het pad verlaten weten we dat we dichtbij zijn. Eens gevonden blijven we een uur bij de troep. De mensapen zitten op slechts 2 tot 3 meter, dieren die genetisch weer erg dicht bij de mens staan, en dat is er aan te zien. Wat op dat moment door ons heen gaat is onbeschrijflijk. De gorilla’s zijn soms lief, soms argwanend, dragen zorg voor mekaar en respecteren het gezag van de zilverrug, de onbetwistbare leider. Het heeft wat moeite gekost, maar deze ervaring kan nooit vergeten worden. We keren terug naar Nkuringo om er te genieten van het zicht over de Virunga, of om het dorp in te trekken naar een lokaal cafeetje voor een “banana-gin”. Wie het wil kan nog naar “the end of the world”, een heuveltop van waarop we recht Congo binnen kijken. (facultatief – de mensen die niet mee gaan krijgen een alternatief programma)

Dag 12: Nkuringo - Lake Bunyonyi

Na het ontbijt rijden we naar Lake Bunyonyi, het tweede diepste meer van Afrika (ongeveer 900 m), 29 eilanden sieren het zicht. Met een kano, een uitgeholde boomstam, varen we over Lake Mutanda, en stoppen voor een rondleiding op de koffieplantage van Peter, die met “Mountain Gorilla Coffee” zijn gezin tracht te onderhouden en zijn kinderen laat studeren. We komen bij hem thuis en leren alles over het productie- en commercialisatieproces van koffie, bij een kleine Oegandese koffieboer. In de namiddag bezoeken we de Batwa, origineel een pygmeeënstam die is geherlokaliseerd, omwille van het feit dat zij stroopten op gorilla’s. Nu leven ze op een heuvel aan de oevers van Lake Bunyonyi en houden er hun eigen tradities in stand. Het is opnieuw met een uitgeholde boomstam dat we Lake Bunyonyi doorkruisen om hen te bezoeken, net zoals een missiepost die op een eilandje is gelegen om -vroeger- de verspreiding van lepra te vermijden. ’s Avonds worden we getrakteerd op een barbecue rond het kampvuur, terwijl we dromerig uitkijken op dit prachtige meer.

Dag 13: Lake Bunyonyi - Lake Mburo

Na een rustig ontbijt rijden we over glooiende heuvelruggen, langs overweldigende landschappen naar Lake Mburo. Onderweg stoppen we bij de moeder van Shamim voor een typisch Oegandees feestmaal. Het is geen rijke familie. We zitten buiten rond de mat. Alles is klaargemaakt en gekookt in bananenbladeren. Hier spreekt men van een Luwombo maaltijd, een Oegandese delicatesse, die bestaat uit een tiental verschillende gerechten. We leren er de gebruiken van de Oegandese familie, die nog steeds uiterst patriarchaal is: schoonmama mag Alex geen hand geven, ze kijken mekaar nauwelijks aan, en toch voelen we de sterke band. Na deze lunch rijden we door naar Lake Mburo. De Rwakobo Rock Lodge ligt aan de rand van het Nationaal Park, tussen de “kopjes”, grote rotsblokken die als dobbelstenen zijn uitgegooid over het landschap. Vanuit het zwembad kijken we op het meer en zien we de kuddes migreren over de vlakte. We vertrekken van hieruit voor een nachtsafari… Lake Mburo is één van de kleinere nationale parken in Oeganda, maar de densiteit aan dieren per vierkante kilometer is er het grootst.

Dag 14: Lake Mburo - Entebbe

Onze laatste ochtend houden we rustig. Voor wie het wil is er een wandelsafari nabij Lake Mburo, anderen verkiezen om vanuit het zwembad van de vergezichten te genieten. Tegen de middag rijden we terug naar Kampala en Entebbe. Onderweg stoppen we nog op de evenaar voor een foto en voor enkele souvenirs. We genieten van een laatste drankje en van het avondmaal aan de oevers van het Victoriameer, voor we naar de luchthaven gaan om in te schepen voor onze vlucht naar Zaventem.

Dag15: Entebbe - Moorslede

Aankomst in Zaventem. Transfer per autocar naar Moorslede.

Hotel

Op deze reis slapen we in verschillende hotels. Hotellijst te bekomen op kantoor.

Terug naar overzicht

15 Daagse

€ 5.950 per persoon vol pension
vanaf 25 november
€ 650 per persoon
Voor een gorilla permit

Toeslag:

Eénpersoonskamer: € 650

Minimum aantal deelnemers: 12
Maximum aantal deelnemers: 12

Referentienummer: 24VUG03OEGA

Oeganda

Inbegrepen

 • Vervoer van en naar Zaventem met autocar
 • Vlucht heen en terug Entebbe vanuit Zaventem
 • Rondreis op basis van vol pension vanaf ontbijt 2de dag tot middagmaal 14de dag
 • Lokale Nederlandstalige gids / begeleiding Reizen Patteeuw
 • Alle vermelde bezoeken + toegangsgelden
 • Alle transfers in 4x4 safari landcruisers
 • Chimpansee permit
 • Voorreisvergadering

Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven + dranken
 • Avondmaal eerste dag
 • Eventuele fueltoeslagen
 • Alle fooien (gids, chauffeur, bagagebehandeling,…) (+/- € 70,00 per persoon)
 • Annulatie- en bijstandsverzekering 
 • VISA (+/- € 100,00 per persoon)
 • Gorilla permit (+/- € 650,00 per persoon – op voorhand aangeven)

Opgelet!

Om aan deze reis te kunnen deelnemen moet je over een gezonde conditie beschikken. Er staan een aantal wandelingen op het programma!

Internationaal reispas

Internationaal gedigitaliseerde reispas verplicht met geldigheid tot ten minste zes maanden
na datum van terugkeer 

Inentingen / gezondheidsvoorwaarden

INENTING GELE KOORTS VERPLICHT!
Raadpleeg steeds uw huisdokter om uw basisinentingen (zoals difterie-polio-tetanus, buiktyfus en hepatitis A) te controleren

 • Kennismaking van dichtbij met gorilla's en chimpansees
 • Verschillende safari's: 's morgens , 's avonds en 's nachts
 • Murchison Falls National Park - Rhino Sanctuary
 • Queen Elisabeth National Park (leeuwen - luipaarden - olifanten)
 • Bwindi Impenetrable National Park
 • Boottochten op de Nijl, Kazinga kanaal en Lake Mutanda
 • Kennismaking met de lokale bevolking en leefwereld
 • Oegandese 'Luwombo' feestmaaltijd bij lokale familie thuis
 • Batwa pygmeeënstam aan de oevers van Lake Bunyonyi
 • Begeleiding Reizen Patteeuw

Gorilla permit

Voor de gorilla safari is een goede basisconditie nodig. De gorilla’s kunnen zich zowel op een half uur wandelen als op 2 uur wandelen bevinden door de bush. Dit is niet altijd voor iedereen mogelijk. Daarom bieden we de mogelijkheid om de safari apart te boeken. De mensen die niet meegaan kunnen mee op een rustige wandeling.

Gratis Fotoreportage + gids aanwezig voor meer info

Op 19 november om 18u30 is er een gratis fotoreportage van Oeganda. Dit gaat door in het cultureel centrum GC De Bunder in Moorslede. Ieprersestraat 52 B.  Daar wordt de volledige reis voorgesteld en is gids aanwezig. Iedereen van harte welkom.

Ik schrijf me in voor deze reis

 • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

 • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

 • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!