Kleurrijk Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een bonte mengeling van prachtige, ongerepte natuur, veelzijdige fauna en flora, verschillende culturen en bevolkingsgroepen, uitgestrekte wijngebieden en een lekkere keuken. Zuid-Afrika is het regenboogland. Een uiterst volledige rondreis die je alle facetten van Zuid-Afrika laat ontdekken. We komen niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in het onafhankelijke koninkrijk Swaziland (Eswatini). 

bekijk het volledige programma

DAG 1 - MOORSLEDE - JOHANNESBURG

We vertrekken met de autocar vanuit Moorslede naar de luchthaven. Inscheping voor de lijnvlucht naar Johannesburg.

DAG 2 - JOHANNESBURG - SOWETO

We komen kort na de middag aan in Johannesburg en trekken meteen de Zuid-Afrikaanse geschiedenis in met een bezoek aan Soweto en de Vilakazi Straat, de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijs-winnaars voor de vrede woonden: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Na ons middagmaal en het bezoek in Soweto trekken we naar het centrum van Johannesburg voor het Apartheidsmuseum. Tegen de avond komen we aan in ons hotel voor een heerlijk verrassend avondmaal. 

DAG 3 - JOHANNESBURG - KRUGER PARK

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika, de stad van de Boers. We bezoeken het Voortrekkersmonument dat herinnert aan de 'Grote Trek', het huis van Paul Kruger (oud president van Transvaal) en de oude stad rond Church Square. Daarna gaat het wat hoger naar de regeringsgebouwen van Pretoria, the Union Buildings. Daar staat een gigantisch standbeeld voor de grote Zuid-Afrikaanse held Nelson Mandela. Hopelijk staan de jacarandabomen met hun paarse bloemen nog in bloei. De namiddag rijden we een heel stuk oostwaarts. Onderweg stoppen we voor ons middagmaal en een bezoek aan een traditioneel dorp van de Ndebeles. Naast wat uitleg over de plaatselijke gebruiken, wordt er ook voor ons gezongen. Zo rijden we verder oostwaarts richting het Krugerpark. Ons hotel ligt die avond aan de rand van het park. 

DAG 4 - KRUGER PARK - BLYDE RIVER

Na het ontbijt vertrekken we voor een bezoek aan de Canyon van de Blyderivier, een gigantische canyon van 26 km die het rotsachtige landschap doorklieft: ‘de kolkgaten van de reuzen’, Bourke’s Luck Potholes zijn door erosie van de rivier uitgehold bij het samenvloeien van de Blyderivier en de Treurrivier. In de namiddag bezoeken we Pilgrims Rest, een perfecte reconstructie van een mijnwerkersdorp uit de vorige eeuw. De ontdekking van goud in Pilgrim’s Rest dateert van 1873 en sindsdien werd de regio overspoeld door goudzoekers. Die avond gaan we nog langs in Shangana Village, waar we eten, maar waar we ook kennis maken met de tradities en gebruiken van het Shangana-volk. 

DAG 5 - KRUGER PARK SAFARI

We vertrekken voor een hele dag safari per 4x4 in het Kruger Nationaal Park. Dit nationale park is het bekendste dierenreservaat van het continent, door zijn enorme verscheidenheid aan fauna en flora. In dit reservaat, dat van noord naar zuid 350 km lang en tot 100 km breed is, is er een grote diversiteit: o.a. 137 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten en meer dan 100 verschillende reptielensoorten. Je gaat op zoek naar de “Big Five”: de olifant, de buffel, de leeuw, de neushoorn en het luipaard. Avondmaal in het hotel.

DAG 6 - KRUGER PARK - ESWATINI (SWAZILAND)

’s Ochtends vertrekken we naar Eswatini, het kleine onafhankelijke koninkrijk dat tot voor kort Swaziland werd genoemd. Bij de grensovergang krijgen we een rondleiding in het cultural village Matsamo en worden we vervolgens van onze sokken geblazen met een optreden vol dansende krijgers en zingende dames. De tocht voert ons langs de bergstreek rond Pigg’s Peak en Ezulwini, de ‘Hemelse Vallei’. Overnachting en diner in het hart van Eswatini.

Je bezoekt eveneens een grote artisanale markt en een atelier waar kleurrijke kaarsen vervaardigd worden.

DAG 7 - ESWATINI (SWAZILAND) - HLUHLUWE

In de voormiddag verlaten we Eswatini na een bezoek aan de plaatselijke kaarsenfabriek met zijn artisanale marktje. We rijden verder richting Hluhluwe midden in het land van de Zulu's. Daar maken we een safari per 4x4 in het Hluhluwe reservaat. Dit park is van cruciaal belang voor het voortbestaan van de witte neushoorn en is daarom het meest uitzonderlijke park in Afrika. Naast de neushoorn zwerven ook heel wat andere verrassende dieren door de savanne. Die avond slapen we in het hart van het Zulu-land.  

DAG 8 - HLUHLUWE - DURBAN

Het gigantische Lake St. Lucia wat eigenlijk een moerasgebied is verbonden met de zee vormt het decor van onze ochtendsafari, deze keer per boot. Onze skipper brengt ons in de buurt van krokodillen, nijlpaarden en ander wild dat hier de oevers opzoekt. We vertrekken naar Durban, de Indische stad van Zuid-Afrika. We maken een rondrit in de stad en brengen we een bezoek aan de Indische markt met zijn vele kleuren, kruiden en andere rariteiten. We verblijven die avond aan de rand van de Indische Oceaan.

DAG 9 - DURBAN - PORT ELIZABETH - PLETTENBERG BAY

Na het vroege ontbijt vertrekken we richting luchthaven voor een 2 uur durende binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth. Na aankomst rijden we langs de tuinenroute naar de monding van Stormsrivier in de Oceaan, hier ligt het Tsitsikamma Nationaal Park. Het strekt zich uit over 100 km langs de kustlijn en bestaat uit 5 km steile kliffen en kustheuvels afgeboord met een plateau, een wandeling via spectaculaire hangbruggen bezorgt ons de mooiste uitzichten.

DAG 10 - PLETTENBERG BAY - KNYSNA - MOSSEL BAY

We beginnen onze dag met een boottocht die vertrekt van op het strand van Plettenberg op zoek naar zeezoogdieren. Dolfijnen, zeerobben en walvissen komen in deze baai wat warmte opzoeken en onze ervaren schipper weet ze te vinden. (Bij slecht weer wordt een vervangprogramma voorzien). Tegen de middag zijn we bij de lagune van Knysna, we steken over naar het schiereiland en het zachte verenbed van het  Featherbed Natuurreservaat. Na het middagmaal ter plaatse maken we een tocht doorheen het reservaat waar we kennis maken met de typische vegetatie en de lokale fauna. We keren terug naar het vasteland voor wat vrije tijd in het haventje van Knysna, de groene parel van The Garden Route, gelegen tussen zee en bergen. In de late namiddag vertrekken richting Mossel Bay waar Bartelomeus Diaz als eerste Europeaan voet aan wal zette. Vlakbij groeit ‘de Postboom’, die eeuwenlang dienst deed als postkantoortje voor de schepen.

DAG 11 - MOSSEL BAY - OUDTSHOORN - MONTAGU

We steken het kustgebergte over naar Karoo, droge halfwoestijnachtige bergen wisselen af met groen heuvels. Daar bezoeken we de beroemde Kangoo-grotten. De grootste ruimte in deze grotten is 90 meter lang, 50 meter breed en 18 meter hoog.  Rond de middag stap je af in Oudtshoorn, de mondiale hoofdstad van de struisvogelindustrie, met een bezoek aan een struisvogelboerderij. Het middagmaal nemen we op de boerderij. We vervolgen onze route richting het westen, richting Montagu.

DAG 12 - MONTAGU - WIJNLANDEN - KAAPSTAD

Tussen Franschoek en Stellenbosch ligt het hart van de Zuid Afrikaanse wijnlanden. De Zuid-Afrikaanse wijn is wereldwijd bekend. De variaties in het klimaat en de diversiteit in de bodem zorgen ervoor dat er op elk belangrijk domein verschillende wijnen geproduceerd worden zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage, maar ook Sauvignon Blanc, Chardonnay en Riesling. In de namiddag komen we aan in Kaapstad. Het Kaapse landschap wordt gedomineerd door het beroemde silhouet van de Tafelberg. De kabelbaan brengt je naar de top waar je geniet van een adembenemend uitzicht over de stad (afhankelijk van de weersomstandigheden).

DAG 13 - CHAPMANS PEAK - KAAP DE GOEDE HOOP -KAAPSTAD

Vandaag staat in Hout Bay een boottocht naar de zeehonden van het Duikereiland op het programma. Daarna rijden we langs de befaamde Chapman’s Peak. Deze weg werd volledig uit de rotsen gehouwen en biedt een adembenemend zicht over de oceaan. Wat verderop ontmoeten we een kolonie pinguïns in Simons Town. Vervolgens gaan we op weg naar het natuurreservaat van Kaap De Goede Hoop. We laten ons meevoeren met de vliegende Hollander naar het rotspunt van de Kaap zelf. Onderweg zie je prachtige kustlandschappen en je krijgt ook de kans om struisvogels  en bavianen.

DAG 14 - KAAPSTAD

We beginnen deze laatste dag in het centrum van Kaapstad, bij het stadhuis, de burcht en de compagnietuin waar Jan van Riebeek ooit zijn handelspost stichtte. Tegen de middag is het tijd om richting de luchthaven te vertrekken waar we inschepen terug richting België met  honderden foto’s en duizend herinneringen in ons achterhoofd.

DAG 15 - LUCHTHAVEN - MOORSLEDE

In de voormiddag aankomst in de luchthaven. Transfer per autocar naar Moorslede.

Hotel

Op deze reis slapen we in verschillende hotels. Hotellijst te bekomen op kantoor.

Terug naar overzicht

15 Daagse

€ 5.095 per persoon vol pension
vanaf 02 april 2024

Toeslag:

voor een éénpersoonskamer: € 450

Minimum aantal deelnemers: 18
Maximum aantal deelnemers: 25

Referentienummer: 24VZA11ZUID

Inbegrepen

 • Vervoer van en naar de luchthaven met autocar
 • Vlucht heen en terug met maaltijden en dranken aan boord
 • Binnenvlucht
 • Rondreis op basis van vol pension
 • Lokale Nederlandse/Zuid-Afrikaanse gids en begeleiding Reizen Patteeuw
 • Alle vervoer, boottochten en kabelbaan
 • Alle vermelde bezoeken en toegangsgelden
 • BTW
 • Voorreisvergadering
 • Luchthaventaksen en brandstoftoeslag 

Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven en dranken
 • Annulatie- en bijstandverzekering
 • Fooien

Internationaal reispas

Internationaal gedigitaliseerde reispas verplicht met geldigheid tot ten minste 30 dagen
na datum van terugkeer

Inentingen / gezondheidsvoorwaarden

GEEN VERPLICHTE INENTINGEN
Raadpleeg steeds uw huisdokter om uw basisinentingen (zoals difterie-polio-tetanus, buiktyfus en hepatitis A) te controleren

Volgorde van bezoeken, voorgestelde hotels kunnen nog wijzigen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en/of programma. Prijs onder voorbehoud van eventuele toeslagen van koersverschillen, fuel- en luchthaventaksen

Ik schrijf me in voor deze reis

 • {{ error }}
Reis

Persoon {{ index+1 }}

Persoonlijke gegevens
Geldig tot*
Contact gegevens
Adres
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Ik heb een vraag

 • {{ error }}
Contact gegevens
Vraag
* Velden gemarkeerd met een sterretje zijn vereist.


We hebben uw bericht goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig reactie!

Inschrijving fotoreportage

 • {{ error }}
Contact gegevens

We hebben uw inschrijving goed ontvangen.

Verwacht van ons spoedig bevestiging!