Wandelreis Santiago de Compostela
De Portugese Camino vanaf Valença naar Santiago
- Camino Portugués
- Bagageservice inbegrepen
Alle wegen leiden naar Rome… Dat is ook het geval voor Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië, die Spaanse regio in de westelijke uithoek van het land, net boven Portugal. Al meer dan 11 eeuwen lopen vanuit heel Europa (pelgrims)wegen naar het graf van de Heilige Jacobus. De “Camino Francés” die alle pelgrims opvangt die komen uit Frankrijk, is het meest bekend. Het drukst belopen ook. Verschillende wegen vanuit Portugal zoeken eveneens Compostela (“het veld met de sterren”) op, vaak een ommetje makend via Fátima. Deze Camino, komend uit Portugal en daarom de “Camino Portugués” geheten, stap je in Spanje, over de laatste 110 km, in deze wandelreis. Loodrecht omhoog richting Compostela. In de voetsporen van zovele duizenden pelgrims! Het is een tocht doorheen het landschappelijk heel aantrekkelijke Galicië, met zijn ría’s (brede inhammen van de zee in het vasteland), zijn natuurlijk, cultureel en architectonisch patrimonium en … zijn lieve mensen. De tocht laat je een Spaanse regio ontdekken van binnenin. Met een beperkte groep stappers. Gedurende 6 dagen stappen we gemiddeld 20 à 25 km per dag. Uiteraard zijn we voorzien van goede wandelschoenen. Een normale basisconditie is voldoende. Iedereen wandelt op eigen tempo. De weg is perfect bewegwijzerd en iedere dag wordt er een technische fiche en wandeldocumentatie meegegeven. We overnachten in eenvoudige hotels langs de Camino.
DAG 1: Moorslede - Valença
We vertrekken met de autocar vanuit Moorslede naar de luchthaven van Zaventem. Vlucht naar Santiago de Compostela. In Santiago is de bustransfer voorzien tot Valença, het heel mooi ogend grensstadje met Spanje, onze eerste overnachtingsplaats.
DAG 2: Valença - O Porriño (18 km)
In Valença wandelen we naar de Minho-rivier die de grens met Spanje vormt. De rivier waarbij ooit de bisschop van Tui de visvangst en het bootverkeer regelde. Via de 'internationale' ijzeren brug “à la Eiffel” wandelen we zo Tui binnen, één van de mooiste sites van Galicië. Sinds de middeleeuwen is Tui een oude vestingstad. Via de “versterkte” kathedraal Santa María en het oude stadsgedeelte (casco antiguo) verlaten we de stad richting Ribadelouro. We steken er een innemend romaans bruggetje over en nemen de richting O Porriño. Hier ontdekten de Romeinen het graniet dat ze in zovele bouwwerken zouden gebruiken.
DAG 3: O Porriño - Redondela (15 km)
De tweede niet zo lange etappe brengt ons via Veigadaña, O Castro, Mos en het onooglijke kleine Cabaleiros en Barreiros over pittige wandelwegen naar een oude Romeinse Miliário. Het betreft een mijlsteen die de afstanden op de Romeinse heirbanen aanduidde. Niet voor niets stappen we in deze Camino een heel eind op het traject van de historische Via Romana XIX. Even verder lopen we het knusse Redondela binnen. Het stadje heeft Santiago als patroonheilige en drie “coquilles Saint-Jacques” op zijn schild en vlag.
DAG 4: Redondela - Pontevedra (18 km)
Even buiten Redondela komen we voorbij Arcade, bekend om zijn heerlijke oesters. Aan de rivier Verdugo bij Pontesampaio denken we aan Napoleon die, in een bloedige strijd, één van zijn meest fameuze nederlagen leed. Dit alles gedurende de Onafhankelijkheidsoorlog. De “Batalla de Ponte Sampaio” had er plaats op 7 en 8 juni 1809. In Pontevedra, gelegen aan een Ría, bereiken we een charmante stad, hoofdplaats ook van de gelijknamige provincie. Het meest opvallende monument in de stad is de “Iglesia de la (Virgen) Peregrina”, de Kerk van de Maagd als Pelgrim, patrones van de stad en voorgesteld als pelgrim met stok, kalebas en schelp. Toeval dat het grondplan van de kerk de vorm van een schelp heeft? En waarom niet eens afspreken op het mooie “Plaza de la Leña”, het pleintje waar vroeger hout verhandeld werd?
DAG 5: Pontevedra - Caldas de Reis (23 km)
We verlaten Pontevedra via “El puente viejo”, die misschien wel de naam gaf aan de stad. Een mooie wandeling leidt ons via Alba naar San Amaro, een ideale plek voor de middagpauze. Verder gaat het via A Cancela en Tibo naar Caldas de Reis, eindbestemming van de etappe. Maar wat voor één! Caldas is heel bekend bij botanici. Het park aan de oever van de rivier Umia, in het centrum van de stad, herbergt niet minder dan een 70-tal uitheemse boomsoorten die afkomstig zijn uit de 5 continenten. In de Romeinse periode waren de warmwaterbronnen ook al heel fameus. Nog steeds is Caldas (letterlijk: warm water) een belangrijk thermaal oord. Nu nog kunnen we er na de wandeling “pootje baden” in één van de warmwaterbronnen.
DAG 6: Caldas de Reis - Padrón (18 km)
Deze wandeling leidt ons via dorpjes naar Padrón, vooral bekend om zijn kleine pepertjes. “Los pimientos de Padrón: unos pican, otros no”. Overal in Spanje hoor je dit gezegde over de pepertjes die allesbehalve pikant zijn. Behalve af en toe eentje. Durven we proeven? Volgens de legende zou de naam Padrón met ‘pedrón’ te maken hebben. Het betreft een oude Romeinse mijlsteen langs de weg die in de rivier terecht gekomen zou zijn en er het bootje zou tegengehouden hebben, waarop het levenloze lichaam lag van de Heilige Jacobus. Deze steen is zelfs te zien in de parochiekerk toegewijd aan Santiago.
DAG 7: Padrón - Santiago de Compostela (25 km)
Net buiten Padrón brengt onze laatste dagtocht ons eerst naar Iria Flavia, een belangrijke Romeinse nederzetting en eveneens de geboorteplaats van romanschrijver Camilo José Cela, Nobelprijswinnaar Literatuur in 1989. Santiago wenkt echter. Het ontdekken van de torens van de kathedraal laat misschien zo lang op zich wachten. Die laatste loodjes…
Het is altijd een heel speciaal en emotioneel moment te arriveren op de Plaza del Obradoiro, net tegenover de kathedraal. Samen met zoveel andere pelgrims die uit alle uithoeken van Europa toestromen en mekaar in de armen vallen. Wenend of net niet. We bezoeken de kathedraal. We halen ieders 'Compostela' op, een mooi gepersonaliseerd documentje waarop in het Latijn vermeld staat dat je de Camino afgewandeld hebt. Proficiat! Voor zo’n certificaat moet je op zijn minst 100 km wandelen (of 200 km fietsen). In Santiago zoeken we ook ons hotel op voor de laatste overnachting.
DAG 8: Santiago de Compostela - Moorslede
We nemen het vliegtuig in Santiago naar Zaventem. Transfer van Zaventem naar Moorslede.
Hotel
Op deze reis slapen we in verschillende hotels. Hotellijst te bekomen op kantoor.
8 Daagse
Toeslag:
Minimum aantal deelnemers: 20
Referentienummer: 25VES06SANT
Inbegrepen
- Professionele begeleiding door Camino-kenner
- Credencial - geloofsbrieven
- 1/4 fles wijn per persoon bij de avondmalen
- Transfer van Santiago naar Valença
- Bagageservice: elke dag van Valença tot Santiago de Compostela (je bagage wordt iedere dag naar het volgende hotel gebracht)
Opgelet!
- Wij overnachten in kleine simpele hotels en pensions. Iedere kamer beschikt over eigen wc en badkamer.